Кількість
|
Вартість
|
||
|
Сочевиця – один з найстаріших продуктів здорового харчування в світі.
Тільки уявіть, вперше її виростили на Близькому Сході в 8000 році до нашої ери, і вона пройшла шлях від «їжі бідняків», тому що заміняла їм м’ясо до «королівської їжі»,
так як зараз з нею готують вишукані страви високої кухні.
Сочевицю схвалюють дієтологи, тому що в ній багато корисних вітамінів, мінералів, білка і клітковини, а також немає глютену.
ЧИМ КОРИСНА СОЧЕВИЦЯ?
- Сочевиця на другому місці за вмістом білка після соєвих бобів. Якщо поєднувати її з коричневим рисом, отримаєте білок тієї ж якості, що і в м’ясі. Страви з сочевиці надовго зберігають відчуття ситості, а в 100 г міститься всього 116 ккал. Калій в складі нормалізує кров’яний тиск, фолієва кислота захищає серце, а залізо допомагає боротися з втомою.
- У чашці приготовленої вареної сочевиці приблизно 71 мг магнію. Недолік цього мікроелемента негативно позначається на якості сну. До слова, можна вживати в їжу не тільки сочевицю, але і безглютенову пасту з неї.
- У сочевиці міститься селен, який знижує швидкість росту пухлин прямої кишки, простати, легенів, сечового міхура, шкіри та шлунку. У складі також є клітковина, яка є хорошою профілактикою колоректального раку.
ЯК ПРАВИЛЬНО ВАРИТИ СОЧЕВИЦЮ, ЩОБ ВОНА ВИЙШЛА СМАЧНОЮ
- На відміну від інших бобів, сочевицю не потрібно замочувати перед приготуванням. Найкраще відразу вибрати якісний продукт – щоб не було побитих. Перед варінням сочевицю необхідно ретельно промити (перебрати, якщо необхідно).
- Сочевицю заливають холодною водою, варять на середньому вогні, а після закипання – на повільному. Зверху буде з’являтися пінка, яку потрібно знімати. Закривати кришкою не потрібно, інакше, сочевиця «втече». Періодично потрібно помішувати. Співвідношення води 1: 3 (1 склянка сочевиці і 3 склянки води).
- Червона сочевиця вариться швидше за всіх інших видів (за 10-15 хвилин), тому її часто використовують для приготування крем-супів, каш, запіканки і начинки для пиріжків.
- І найпростіший рецепт – приготувати, це просто відварити і додати трохи Гхі. Можна вживати з м’ясом, рибою і навіть овочами-гриль.
- Сочевицю можна вживати навіть на сніданок, мій улюблений рецепт – лепешки з сочевиці це мега смачно
- Сочевиця буде смачною, як в холодному вигляді, так і в гарячому. Крім води для варіння, можна використовувати овочевий, грибний або м’ясний бульйони, а в процесі додати цибулю і часник, а через пару хвилин видалити, щоб овочі віддали свій аромат. Смакує поєднання сочевиці з бадьяном, його потрібно кинути на самому початку, разом з сіллю.
- Є багато порад, коли найкраще солити сочевицю. Потрібно орієнтуватися на свої смакові уподобання, я солю завжди на початку. По-перше, так вона швидше приготується, по-друге, буде мати насичений смак. Можна використовувати морську сіль, гімалайську, йодовану і звичайну кухонну. Крем-суп можна солити на стадії «збивання блендером».
- Сочевиця добре поєднується з рослинним маслом і вершковим. Можна експериментувати, використовуючи кокосове холодного віджиму. Також для сочевиці ідеально підходить і вершковий соус на основі вершків або сметани.
- Ідеальних спецій не існує, знову ж таки, все залежить від того, наскільки далеко зайдуть ваші експерименти. Якщо брати класичні варіанти, то сочевиця добре поєднується з імбиром, каррі, перцем чилі, сумішшю перцем (з переважанням чорного і запашного), куркумою, базиліком, але цілком можна спробувати поєднання і з корицею, мускатним горіхом і шафраном.
Готувати – це просто!