Кількість
|
Вартість
|
||
|
Олія чорного кмину з характером. Воно пекуче, пряне, темне, ароматне, з гіркою терпкістю і незабутнім присмаком. Навіть якщо не з першої краплі, у нього не можна не закохатися. І воно відповість взаємністю – подарує здоров'я.
МІСТИТЬ
Вітаміни: Е (токоферол), вітаміни групи А, Е та D, бета-каротин
Жирні кислоти: поліненасичені (лінолева омега-6, ліноленова омега-3), мононенасичені (олеїнова), насичені (пальмітинова, стеаринова, мірістинова)
Мінерали: цинк, залізо, кальцій, фосфор, мідь
Біоактивні речовини: алкалоїди, фітостероли, фосфоліпіди
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Лікарі призначають олію при захворюваннях ШКТ та шкіри, жовтяниці, анорексії, кон'юнктивіті, діабеті, гіпертонії, аменореї, кашлі, бронхіті, головному болі, лихоманці та грипі.
Зміцнює імунітет. З давніх часів застосовується як рослинний імуномодулятор та загальнозміцнюючий засіб. Підвищує загальний тонус організму.
Завдяки антиоксиданту тимохінону у складі покращує працездатність та мозкову активність.
Захищає від серцево-судинних захворювань. За даними досліджень, підвищує знижений артеріальний тиск та нормалізує підвищений, знижує рівень поганого холестерину в крові.
Добре впливає обмін речовин. Згідно з експертами, покращує травлення, виводить токсини, нормалізує випорожнення та знімає набряки за рахунок м'якого сечогінного ефекту.
Допомагає зменшити вагу. За результатами досліджень, у поєднанні з низькокалорійним раціоном дозволяє зменшити вагу, коло талії та рівень тригліцеридів у крові.
Зменшує запалення у дихальних шляхах. Доведено, що знижує симптоми астми, а також допоможе при бронхіті. Дає відхаркувальний та бронхорозширювальний ефекти.
Допомагає відновити гормональне тло. Стимулює лактацію у мам, що годують.
Покращує шкіру та волосся. Використовується для загоєння ран та лікування шкірних захворювань як протизапальний засіб із доведеною ефективністю.
Нормалізує роботу ШКТ, печінки та жовчного міхура. Дає м'який жовчогінний ефект. Зменшує біль, здуття живота та метеоризм, сприяє лікуванню виразок та гастриту.
Є натуральним антиоксидантом. Доведено, що бореться із вільними радикалами, а отже, попереджає та стримує розвиток онкології.
Використовується у стоматології. За даними досліджень, підходить для лікування та профілактики стоматиту та пародонтозу, а також як засіб гігієни порожнини рота при зовнішньому застосуванні.
Допомагає при ЛОР-захворюваннях та алергії. Доведено, що зменшує закладеність носа, свербіж, нежить та чхання, допомагає лікувати синусит. Вважається корисним при алергії завдяки антигістамінним, імуномодулюючим та протизапальним властивостям.
На користь при ревматоїдному артриті. За результатами досліджень, зменшує симптоми артриту та запалення у суглобах, знижує маркери запалення у крові.
Має антибактеріальну активність. Доведено, що завдяки тимохінону у складі ефективно проти кишкової палички, грампозитивних бактерій (золотистий стафілокок) та грамнегативних бактерій (Pseudomonas aeruginosa та Escherichia coli), C. albicans.
Дає протигрибковий та антипаразитарний ефекти. За результатами досліджень, швидко пригнічує інфекції, спричинені паразитами, а також успішно бореться проти грибів роду Candida – корисно при кандидозі.
ЗАСТОСУВАННЯ ТА ДОЗУВАННЯ
У кулінарії
— Не можна: використовувати для смаження та гасіння.
Всередину
Дорослим по 1-2 год. на день за 10 хвилин до основного прийому їжі, запиваючи теплою водою, – для профілактики. Для лікування – до 2 ст. л. на день 1-2 місяці, максимум 3. Якщо з'являються індивідуальні реакції, скоротить дозування до 1 ч. л. два рази на день.
Дітям по 1/2 ч. л. на день за 10 хвилин до основного прийому їжі, запиваючи теплою водою, – для профілактики. Для лікування – до 1 ч. л. в день.
Зовнішньо
Для пом'якшення та розгладжування шкіри.
Для лікування вугрової висипки.
Для антицелюлітного масажу.
Як додатковий захист шкіри від ультрафіолету.
Для боротьби з лупою і кінчиками волосся, що січеться.
Важливо: не наносите олію чорного кмину в чистому вигляді, а додавайте по кілька крапель у готові креми, бальзами, шампуні.
Протипоказано у вагітність.
Відмовтеся від олії чорного кмину після операцій з пересадки органів.
Термін придатності до споживання: 2 місяці з дати виготовлення.
Зберігати закритим у холодильнику.
Допускається осад.
Перед вживанням збовтати.
Харчова цінність у 100 г:
Білки, м: 0,0
Жири, м: 99,7
Вуглеводи, м: 5,7
Енергетична цінність:
897 ккал/3755 кДж